Sunday 22 March 2009

Mutfak Macerasi..


Yine babalarin pek bulasmak istemedikleri bir konu; mutfak. Adi bile korkutucu degil mi? Icerisinde bin bir turlu alet edavatin bulundugu, baharat, erzak ve kapkacagin oldugu mekan. Benim bu mekanla tanismam, annemden uzak kaldigim donemlerde O'nun yemeklerini cok ozlemem ile baslamistir. Sonralari, seyrettigim yemek programlarindan gordugum tariflerin tatlarini merak ederekte buyumustur. Simdilerde anneme cok yakin oturuyorum, yemek programlarini seyredecek vaktimde yok ama bu kanima bulasan mutfak sevdasindan vazgecmis degilim. Yemek yapma tutkusunu oglumada ogretmek istiyorum.
Brin Emir'in en sevdigi yiyecek ekmek galiba, cunki onune ne zaman ekmek konulsa silip supuruyor. Oglum taze taze yesin diye ben de ekmekler yapiyorum. Ekmek yapmak aslinda cok maharetlide degil. Ihtiyaciniz olan, biraz un, biraz su ve maya. Gerisi ise sizin iki elinize kalmis.
Gecenlerde girdik Brin Emir ile mutfaga, once onluklerimizi taktik. Zaten oglum dunden hevesli; cirpacak, karistiracak, unu yerlere atacak, ve daha da onemlisi pisincede yiyecek. Malzemelerimizde basitti:
500 gr un( biz organik beyaz un kullandik)
1 fincan ilik su
5 corba kasigi zeytin yagi( bir arkadasim Manisa'dan kendi ciftliklerinden getirmis)
1 adet kuru maya
Biraz tuz, cok az seker
Bir avuc taze biberiye
Unumuzu aldik bir kabin icine,mayayi, tuzu, sekeri ve taze biberiyeleri zeytin yagini dokerek karistirdik, ustune azar azar ilik suyuda ekledik ve basladik karistirmaya. Brin Emir bu noktaya kadar olan bolumde elindeki spatulayi heyecanla kabin icine daldirip cikartti. Birazcik ustumuz batti ama eglencesi cabasiydi.Onumuzde duran oyun hamuru gibi koca ekmek hamurunu basladik yogurmaya. Bazi arkadaslarim soruyor "ne kadar yoguruyorsun?" diye. Cevabim ise basit; " hamur sana dur diyene" kadar(max 10 dakika). Aldik yogrulmus hamurumuzu, sekil verip dinlenmeye biraktik. 2 saat sonra geri dondugumuzde hamurumuz kocaman olmustu.Onceden isittigimiz 220 dereceli firinimizda yaklasik 25 dakika pisirdik. Sonrada afiyetle yedik.
Oglumla mutfakta birseyler yapmak gercekten cok eglenceli. Hem hayatimdaki en degerli varlikla zaman geciriyor, hem de en sevdigim ugraslardan birisini yapiyorum...

4 comments:

  1. Bu arada ekmekten sonra oglumla beraber kabak mucvere benzer bir yemek hazirladik. Aslinda Brin Emir'in karistirdigi kabaktir. Ekmek yaparken Brin'in fotografini cekmek aklima gelmedi..

    ReplyDelete
  2. Hamur pişirme makinelerinden kullandın mı hiç? Bir başka şimdi baba olan arkadaşımdan öğrenmiştim. Akşamdan malzemeyi koyup kuruyorsun, sabah sen kalkmadan kokular yayılıyor.

    ReplyDelete
  3. Ekmek makinelerinden ben sahsen kullanmadim ama arkadaslarimin evinde gordum. Ben sevmiyorum o tur makineleri, hamuru yogurmak, hamura sekil vermek, ugrasmak en zevkli kisimlarindan birisi.

    ReplyDelete
  4. ama istersen makina senin için karıştırıyor sen şekil veriyorsun.en azından mayalanma süresi kısalıyor ve daha çabuk kavuşuyorsun ekmeğine :))
    ben evde yıllardır ekmek yaparım dışardan almayı unuttum nerdeyse.bu arada ilk defa geçenerde makinada kek yaptım aynı gün bitti :)) herhalde artık fırında kek yapmam..

    ReplyDelete